Radon tulosten haku postinumerolla

Onko kodissani radonia?

Vastaus kysymykseen on hyvin yksiselitteinen: vain mittaamalla voit varmistua siitä, onko kodissasi radonia ja minkä verran. Suomen Säteilyturvakeskus on tehnyt kuluttajien tueksi radonhaitta-alueita kuvaavan kartan. Se antaa karkeaa kuvaa siitä, missä radonia on mittauksin todettu olevan. RadonSafe tarjoaa turvallisen ja luotettavan palvelun, jonka avulla voit varmistua siitä, mikä sisäilman radonpitoisuus kodissasi on.

 

RADONHAITTA-ALUEET SUOMESSA

 

Valtaosa suomalaisista asuu korkean radonriskin alueella. Pahimmat radonhaittaa-alueet painottuvat Jyväskylän eteläpuolelle sekä toisaalta aivan pohjoiseen. Paikalliset erot sisäilman radonpitoisuuksissa ovat suuria, jopa siten, että naapurin radonpitoisuus ylittää raja-arvot ja omat ei.

 

INSINÖÖRIFAKTAA ASIAN TUEKSI

 

Pirkanmaalla on Tampereen kainalossa kunta nimeltä Pirkkala. Tämä kunta pääsi vasta tänä vuonna 2015 julkaistussa mittaustuloksissa korkean riskin radonhaitta-alueeksi. Tarkastellaanpa hieman tarkemmin, minkälaisia tuloksia Pirkkalan kunnan mittaustuloksista löytyy:

 

radonpitoisuus pirkkala

Kuva: STUK

 

Jo mitattujen tulosten perusteella voi päätellä, että postinumeroittain on erittäin suuria vaihteluita sisäilman radonpitoisuudessa. Jos perhe Virtanen asuu Toiviossa, on heillä kohtuullisen pien riski, että heillä sisäilman radonpitoisuus on kovin suuri. Mutta kirkonkylän alueella asuvan perhe Korhosen riski on jo pelkän keskiarvon perusteella kohonnut, jolloin sisäilman radonpitoisuuden mittaaminen on perusteltua. Toisaalta, Toiviossa mittauksia on suoritettu niin vähän, että koska Pirkkala on kokonaisuudessaan korkean riskin aluetta, kannattaisi myös perhe Virtasen mittauttaa sisäilman radonpitoisuus. Se kun kätevästi onnistuu myös itseasennettavilla mittapurkeilla. Tai sen voi ostaa kokonaispalveluna aina mittauksesta tarvittaviin korjaustoimenpiteisiin saakka.

 

MITÄ MINUN KANNATTAISI NYT TEHDÄ?

 

Kuten sanottua, kotisi sisäilman radonpitoisuuden todellisen tason voi todeta vain suorittamalla radonmittauksen, ei Suomen karttaa katsomalla. Ja kokemuksesta tiedän, että ei edes tuota postinumeroa katsomalla mutta se onkin jo sitten toinen tarina. Varmistuaksesi oman kotisi sisäilman radonpitoisuuksista, tilaa mittapurkki jo tänään verkkokaupastamme.

Hengitä turvallisesti!

 

Jari Rantanen
Suomen Radonpalvelut
Arvostele tämä artikkeli:
Radonkorjaajan päivä Pälkäneellä
Kuinka tulkitsen radonmittauksen tuloksia?

Related Posts

Kommentit

 
Ei kommentteja
Already Registered? Login Here
Vieras
24.01.2019
Suomen Radonpalvelut
Käpytie 8 B 77
33180 Tampere
010 325 3340

Kerro, miten voimme auttaa