quoteKokemuksemme
RadonSafesta on erittäin
positiivinen ja suosittelemme
heitä myös tuttavillemme.

Omakotitalo Lempäälä,
Omistaja

Jaa tämä sivu:

FacebookTwitterLinkedinShare on Google+

Radon tulosten haku postinumerolla

12.8.2015

STUK tiedottaa:

Eurooppalaisissa syöpäsuosituksissa neuvotaan, miten syöpäriskiä voi pienentää. Ohjeistus keskittyy elintapoihin ja arjen pieniin valintoihin. Suosituksissa huomioidaan myös Suomessa merkittävä säteilyaltistaja radon.
Ainakin kolmannes tai jopa puolet kaikista syövistä liittyy elintapoihin. Maailman terveysjärjestön syöväntutkimuskeskuksen johdolla laaditut eurooppalaiset syöpäsuositukset keskittyvätkin juuri elintapoihin ja arjen pieniin valintoihin, vaikka usein syöpävaarallisina pidetään ruuan lisäaineita, matkapuhelinverkon tukiasemia ja muita keinotekoisiksi koettuja asioita, joihin ei aina itse voi vaikuttaa.


Vastaavia suosituksia on laadittu kolme kertaa aiemmin vuodesta 1987, mutta nyt ensimmäistä kertaa suosituksissa on mukana myös radon. Syöpäriskiä voi pienentää selvittämällä, onko kodissa radonin aiheuttamaa luonnollista säteilyä sekä ryhtymällä tarvittaessa toimenpiteisiin radonpitoisuuden pienentämiseksi. Radon on eurooppalaisten merkittävin säteilyaltistaja ja sen torjunnassa on vielä tehostamisen varaa.

Solariumia kehotetaan välttämään, koska sen rusketuskäytöstä ei saada terveyshyötyjä vaan ainoastaan haittoja. Suosituksen taustalla on se, että ultraviolettisäteilyn ja varsinkin ihon palamisen merkitys ihosyöpien synnyssä on kiistaton.

Muut suositukset koskevat tupakkaa, ravintoa, liikuntaa, painonhallintaa ja syöpäseulontoja. Suositukset on laadittu mahdollisimman pitkälle tutkimusnäytön perusteella. Sähkömagneettikenttiä ei mainita, koska niiden merkitystä ei ole vielä kiistatta osoitettu.

Syöväntorjuntasuosituksia laatimassa oli kuusi eri aihepiirien asiantuntijaryhmää. Säteilyturvakeskuksesta laatimiseen osallistui tutkimusprofessori Anssi Auvinen. Kaikkien suositusten taustaksi asiantuntijaryhmät ovat laatineet tiivistelmän aihepiiriä koskevasta tutkimusnäytöstä. Nämä on julkaistu Cancer Epidemiology -lehdessä.

Suositukset on laadittu Euroopan komission aloitteesta.

McColl N, Auvinen A, Kesminiene A, Espina C, Erdmann F, de Vries E, Greiner R, Harrison J, Schüz J. European Code against Cancer 4th Edition: Ionising and non-ionising radiation and cancer. Cancer Epidemiology 2015


Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Anssi Auvinen, puh. 0400 606 477
Tiedottaja Riikka Laitinen-Sorvari, puh. 09 759 88 210

Suomen Radonpalvelut
Käpytie 8 B 77
33180 Tampere
010 325 3340

Kerro, miten voimme auttaa